- Za podlogu:
- 280 g keksa (s maslacem i bademom)
- 1 žlica Džema od marelica Podravka
- 4 žlice tople vode
- 80 g maslaca
- Za kremu:
- 1 Premium puding Vanilija i chia Dolcela
- 70 g šećera
- 350 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 120 g maslaca
- 500 g mascarpone sira
- 4 banane
- Za šaum:
- 3 bjelanjka
- 1 Vanilin šećer Dolcela
- 70 g šećera u prahu
- 1 žličica limunova soka
-
Priprema
-
1.
Za podlogu, mljevenim keksima dodajte džem pomiješan sa toplom vodom i promiješajte. Zatim dodajte otopljeni maslac, promiješajte te ravnomjerno rasporedite u nauljen kalup za torte Ø24 cm.
-
2.
Smjesu utisnite žlicom da dobijete podlogu i stavite u hladnjak dok pripremate kremu. Prašak za puding pomiješajte sa šećerom i razmutite u malo mlijeka. Dodajte žumanjke i promiješajte.
-
3.
Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja, maknite s vatre, umiješajte razmućeni prašak za puding i miješajući kuhajte na laganoj vatri da se zgusne.
-
4.
Kuhani puding izlijte u drugu posudu i uz povremeno miješanje pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Umiješajte maslac sobne temperature. Dodajte mascarpone i izmiješajte da dobijete kremu.
-
5.
Na podlogu u kalupu nanesite 1/3 kreme, preko nje rasporedite u jednom sloju 1/2 količine banana narezanih na ploške. Nanesite sloj kreme pa opet banane.
-
6.
Završite slojem kreme, poravnajte i stavite u hladnjak oko 2 sata da se dobro ohladi. Ohlađenoj torti skinite obod kalupa.
-
7.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a zatim uz miješanje postupno dodajte vanilin šećer, šećer u prahu i limunov sok.
-
8.
Tučene bjelanjke (šaum) nanesite površini torte tako da dobijete vrhove. Pomoću slastičarskog brenera spalite vrhove.
-
9.
Isti efekt postići ćete ako kolač stavite na najgornju rešetku, ispod grijača u pećnicu zagrijanu na 250 °C oko 3 minute da dobijete smećkastu boju na vrhovima.
-
10.
Kad ste dobili lijepe vrhove, kolač odmah stavite u hladnjak.
Posluživanje
Poslužite rashlađeno.
-
1.
0 Primjedbe