Punjena slatka pletenica - odlicna za Uskrs

 

Sastojci

  • Ostalo
  • 1-2 zllice Krupno mljeveni bademi za posipanje
  • 1 zumanjak za premazivanje 
  •  

    Priprema

    1. Nisam sigurna ako se kod nas moze kupiti vodica narancinog cvijeta [ Orange flower water ], mozda u vecim supermarketima, trebalo bi biti gdje se nalaze i ostali prozivodi za kolace, kao vanilija ekstrakt, ili ruzina vodica.
      Ukoliko ne mozete naci, nije toliko vazno, ali ako nadete, obavezno kupite jer zaista daje specificnu aromu cijelom nadjevu. :)
    2. 1.
      Zagrijati pecnicu na 190 C.
    3. 2.
      Izmutiti jaja sa secerom, vanilija secerom dok ne postane pjenasto.
      Umijesati kiselo vrhnje.
    4. 3.
      Prosijati brasno i pomijesati sa praskom za pecivo, soli, naribanom limunovom koricom i mljevenim bademima.
    5. 4.
      Dodati umucena jaja i vrhnje u zdjelu sa brasnom i polako mijesati uz dodavanje mlijeka i ulja.
      Umijesiti glatko tijesto. Ukoliko vam se tijesto lijepi slobodno dodajte ekstra brasna.
      Tijesto treba biti mekano i glatko da se moze razvlaciti.
    6. 5.
      Mlijeko sa secerom i medom zagrijati na laganoj vatri. Umijesati orahe i kuhati oko 5 minuta. Dodati rum i vodicu narancinog cvijeta i promijesati.
    7. 6.
      Odvojite tijesto na 3 jednaka dijela.
      Svaki dio razvaljajte u obliku pravokutnika sto dulje to bolje. Odprilike 20cm sirine i 35cm duzine, ako moze dulje jos i bolje.
    8. 7.
      Svaki dio premazite marmeladom i prekrijte sa smjesom od oraha.
      Zatim svaki dio posebno zamotajte kao za roladu, po duzini.

    9. 8.
      Premazite uljem i pospite brasnom vecu tavu za pecenje i pazljivo prebacite sve tri "rolade" u tavu.
      Zatim oblikujte pletenicu.
      Premazite sa zumanjkom.
    10. 9.
      Stavite u zagrijanu pecnicu da se pece oko 35-45 minuta.
    11. 10.
      Zadnjih 5-10 minuta izvadite, po sredini pletenice premazite sa jos malo marmelade i pospite sa krupno mljevenim bademima i vratite u pecnicu.

Objavi komentar

0 Primjedbe