RAPSKA TORTA U OBLIKU EKSTRAVAGANTNOG PUŽA

 

Sastojci

  • Za ukrašavanje i posipavanje:
  • 6 kom oguljenih badema
  • malo Maraskina
  • šećer u prahu 
  •  

    Priprema

  • 1.
    U zdjelu stavite brašno, vanilin šećere i prstohvat soli pa izmiješajte. Zatim dodajte jaja, otopljeni maslac, mlijeko i umijesite glatko tijesto. Pripremljeno tijesto umotajte u prozirnu foliju i neka odstoji u hladnjaku 1 sat.
  • 2.
    Dok se tijesto hladi naribajte bademe, dodajte šećer, maraskino (ili amaretto ili liker od naranče), jaja i naribane korice naranče i limuna. Smjesu rukom izmiješajte da se poveže.
  • 3.
    Odstajalo tijesto podijelite na pola. Zatim na pobrašnjenoj podlozi polovicu tijesta pobrašnite i izvaljajte tanko kao za rezance te ga uz pomoć šireg kista očistite od brašna i premjestite na lim na papir za pečenje.
  • 4.
    Kotačićem iscrtajte krivulju u obliku velikog puža s razmakom od 5 cm između svake paralelne zavojite krivulje. Nježno na rezu krivulje razmaknite tijesto da se napravi razmak od 1,5 cm.
  • 5.
    Raspodijelite nadjev po pužu oblikujući ga najprije prstima u valjčiće, a zatim ga uz pomoć dvije vilice nježno poravnajte po pužu te išarajte po vrhu smjese. Na podlozi (pužu) neka obavezno ostane čisti rub od 1 cm na koji će se uz nadjev lijepiti ukrasne trake.
  • 6.
    Preostalo tijesto sjedinite pa izvaljajte na tanko kao za rezance. Kotačićem izrežite trake širine 2 cm. Svaku ukrasnu traku, započevši od sredine, zupčasto nabirite prstima i pritišćite, odnosno lijepite za podlogu i uz rub torte sve okolo naokolo. Ukrasite tortu na početku i na kraju s po 3 ili 4 cijela oguljena badema.
  • 7.
    Tortu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 100°C s funkcijom ventilator ili na 120°C bez funkcije ventilator oko 40 minuta. Pečenu tortu pošpricajte maraskinom, pustite da se ohladi pa posipajte šećerom u prahu.

Objavi komentar

0 Primjedbe