- Za ukrašavanje i posipavanje:
-
6 kom
oguljenih badema
-
malo Maraskina
-
šećer u prahu
-
Priprema
-
1.
U zdjelu stavite brašno, vanilin
šećere i prstohvat soli pa izmiješajte. Zatim dodajte jaja, otopljeni
maslac, mlijeko i umijesite glatko tijesto. Pripremljeno tijesto
umotajte u prozirnu foliju i neka odstoji u hladnjaku 1 sat.
-
2.
Dok se tijesto hladi naribajte bademe, dodajte šećer, maraskino (ili amaretto ili liker od naranče), jaja i naribane korice naranče i limuna. Smjesu rukom izmiješajte da se poveže.
-
3.
Odstajalo tijesto podijelite na
pola. Zatim na pobrašnjenoj podlozi polovicu tijesta pobrašnite i
izvaljajte tanko kao za rezance te ga uz pomoć šireg kista očistite od
brašna i premjestite na lim na papir za pečenje.
-
4.
Kotačićem iscrtajte krivulju u
obliku velikog puža s razmakom od 5 cm između svake paralelne zavojite
krivulje. Nježno na rezu krivulje razmaknite tijesto da se napravi
razmak od 1,5 cm.
-
5.
Raspodijelite nadjev po pužu
oblikujući ga najprije prstima u valjčiće, a zatim ga uz pomoć dvije
vilice nježno poravnajte po pužu te išarajte po vrhu smjese. Na podlozi
(pužu) neka obavezno ostane čisti rub od 1 cm na koji će se uz nadjev
lijepiti ukrasne trake.
-
6.
Preostalo tijesto sjedinite pa
izvaljajte na tanko kao za rezance. Kotačićem izrežite trake širine 2
cm. Svaku ukrasnu traku, započevši od sredine, zupčasto nabirite prstima
i pritišćite, odnosno lijepite za podlogu i uz rub torte sve okolo
naokolo. Ukrasite tortu na početku i na kraju s po 3 ili 4 cijela
oguljena badema.
-
7.
Tortu stavite peći u zagrijanu
pećnicu na 100°C s funkcijom ventilator ili na 120°C bez funkcije
ventilator oko 40 minuta. Pečenu tortu pošpricajte maraskinom, pustite
da se ohladi pa posipajte šećerom u prahu.
-
0 Primjedbe