PRHKI KIFLIĆI SA SLATKIM SIROM

 

Sastojci

  • Za 50 kiflića:
  • 300 g glatkog brašna
  • 100 g hladnog maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prstohvat soli
  • 1 ravna žličica praška za pecivo
  • ribana korica pola limuna
  • 2 žumanjka
  • 100 g vrhnja za šlag (ako nemate, može jogurt ili kiselo vrhnje)
  • marmelada od marelice za punjenje kiflića
  • šećer u prahu za posipanje 
  •  

    Priprema

  • 1.
    Ja sam tijesto pravila u multipraktiku, a može u samostojećem mikseru ili ručno.
    U multipraktik staviti brašno, šećer, vanilin šećer, sol i prašak za pecivo. Dodati maslac izrezan na listiće i miksati dok se ne dobije mrvičasto tijesto.
    Onda dodati ribanu limunovu koricu, žumanjke i vrhnje za šlag i miksati dok se sastojci ne povežu u tijesto.
    Tijesto umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na pola sata.
  • 2.
    Ako je tijesto nakon hlađenja prečvrsto, ostaviti ga na sobnoj temperaturi da malo popusti.
    Podijeliti na dva dijela i svaki razvaljati u pravokutnik debljine 3 mm. Zatim rezati na kvadrate 5x5 cm.
    Na sredinu kvadrata staviti malo džema od marelice pa preklopiti tako da se dobije trokut. Zalijepiti rubove lagano stiščući prstima pa urolati trokut od duže strane prema vrhu.
    (Taj vrh možete ostaviti s gornje ili donje strane kiflića, na slici su oba oblika).
    Krajeve kiflića saviti da se dobije oblik potkove.
    Slagati na lim obložen papirom za pečenje i peći 15 minuta na 180°C. Ohladiti i posuti šećerom u prahu.
  • 3.
    Napomena:
    Tijesto možete tanko razvaljati u krug, rezati trokute i puniti nadjevom.
    Umjesto marmelade možete staviti drugi nadjev.

Objavi komentar

0 Primjedbe