OVE KIFLICE S PEKMEZOM SU ME ODUŠEVILE

 

Sastojci

  • 1 jaje
  • 3-4 kasike secera
  • Prstohvat soli
  • 2 vanilin secera
  • 50ml ulja
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • 250ml mlijeka
  • 1 Instant suhi kvasac Dolcela
  • 400-450g brasna
  • Pekmez od sljiva ili eurokrem, po zelji
  • Secer u prahu 
  •  

    Priprema

    1. 1.
      Izmijesati jaja, secer, vanilin secer, sol. Dodati ulje, vrhnje za kuhanne, i toplo mlijeko. Izmijesati, pa dodati polovicu brasna, kvasac, i onda lagano dodavati preostalo brasno dok se ne dobije lijepo mekano tijesto. Ostaviti da stoji oko 1h. Premijesiti , podijeliti na 2 jednaka dijela. Svaki dio razviti u krug, isjeci ja trokutice, puniti zeljenim nadjevom i zamotati kiflice. Moze se raditi i kao strudla, ja sam radila obe varijante. Kiflice su punjene pekmezom od sljiva, a strudla sa eurokremom i posuta mljevenim orasima. Staviti papir za pecenje u tepsiju, poredati kiflice ili strudlu, ostaviti da stoje nekih pola sata, pa peci na 200°C dok blago ne porumene. Pecene kiflice i strudlu posuti secerom u prahu. Ja strudlu uvijek zamotam u foliju, tako mi se je osusi i ostane mekana i drugi dan.

Objavi komentar

0 Primjedbe