-
1.
Razvaljanu koru lisnatog tijesta
na pek papiru nabockati viljuškom te ispeći na obrnutoj strani lima na
200 C oko 15-tak minuta tj. dok ne porumeni.
Ohlađenu je smjestiti u odgovarajuću dublju tepsiju/posudu.
-
2.
Prvi dio fila:
Izmiksati žutanjke i šećer s vanilij šećerom,dodati omekšali margarin/maslac.
Drugi dio fila:
Pomiješati pudinge u prahu sa šećerom i brašnom uz postupno dodavanje
1/2 litre mlijeka..Neka se sve lijepo sjedini da ne bude grudvica.
Prvi i drugi dio spojiti,sve izmiksati i dodati naribane limunove
korice,pa sve ukuhatu u 1 litri uzavrelog mlijeka dok se ne dobije gusta
krema.
-
3.
Bjelanca izmiksati u čvrstu masu,dodati šećer i sve dobro izmiksati.(ovo napravite prije kuhanja kreme da bi bilo spremno.).
-
4.
Gotovu kremu maknuti sa
štednjaka,naglim ,žustrim pokretima umiješati snijeg od bjelanaca i
šećera da se sve ravnomjerno ujednači..NE mikserom nego ručno.
-
5.
Preliti preko ispečene kore.
Kad se malo prohladi prekriti drugom ispečenom korom.
U nekim receptima se kora peče cijela,u nekima se odmah sirova nareže
na odgovarajuće oblike pa kad se ispeku nasložiti ih na kremu.
Ovdje sam pekla cijelu koru pa kad sam je rezala malo se listala,ali...to je valjda priroda lisnatog tijesta.
Držati nekoliko sati u frižideru.
0 Primjedbe