- Podloga:
- 400g Petit Beurre ili Malted Milk keksa
- oko 200g (ili vise) Nutelle, Linolade ili sl. cokoladnog namaza
- pola salice mlijeka
- Krema:
- 600ml mlijeka
- 2 vrecice (37g) vanilija pudinga
- 6,7 zlica secera
- 250g mascarpone
- 300ml slatkog vrhnja za slag
- 1 vrecica vanilija secera
- Ganache:
- 100g mlijecne cokolade
- 100g tamne cokolade
- 200ml mlijecnog slatkog vrhnja
-
Priprema
-
1.
Za kremu skuhajte dvije vrecice pudinga sa secerom i vanilija secerom u 600 ml mlijeka prema uputama na vrecici. Izrucite vruc puding u zdjelu, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Hladan puding promijesajte mikserom i u njega lagano umutite mascarpone.
Posebno umutite vrhnje za slag i lagano spatulom sjedinite sa puding kremom.
-
2.
Pripremite pleh dimenzija 23 x 30cm.
Kekse na kratko umacite u mlijeko i slazite ih u pleh.
Cokoladni namaz ugrijte par sekundi u mikrovalnoj ili na pari, da biste ga lakse razmazali po keksima. Premazite kekse pa slozite drugi sloj keksa, takodjer namocen u mlijeko.
Na podlogu od keksa izrucite kremu, poravnajte povrsinu i odlozite u hladnjak.
-
3.
Za ganache ugrijte vrhnje do tocke vrenja i maknite s vatre.
Dodajte nakidane cokolade i mijesajte dok se sve ne otopi. Ganache ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa prelijte kolac. Ostavite kolac u hladnjaku nekoliko sati ili najbolje preko noci.
Sutradan rezite na kocke (najbolje ugrijanim nozem) i posluzitE
0 Primjedbe