Ova ukusna torta s kivijem oduševit će mnoge, kako svojim okusom, tako i zbog toga što za njenu izradu ne treba uključivati pećnicu - kore se ne peku, nego se naprave od mrvljenog keksa i maslaca.
Sastojci:
200 g petit beurre keksa,
75 g maslaca,
4 kivija,
2 žlice želatine u prahu,
pola čaše vode,
550 g grčkog jogurta,
100 g + 5 žica šećera,
žlica soka od limuna
Za ukrašavanje:
2 kivija,
limun,
4-5 žlica listića badema,
2 žlicee meda
Priprema:
Keks stavite u plastičnu vrećicu, valjkom ga izmrvite i pomiješajte sa otopljenim maslacem.
Okrugli kalup obložite masnim papirom, stavite smjesu od keksa i maslaca, poravnajte i pritisnite prstima te ostavite da se hladi u hladnjaku pola sata.
Želatinu pomiješajte sa pola čaše vode i ostavite da se otapa 30 minuta.
Četiri kivija ogulite, isijecite na kockice, dodajte pet žlica šećera, sok od limuna, kuhajte minutu-dvije na umjerenoj temperaturi, umiješajte želatinu i ostavite da se hladi 30 minuta.
Mikserom umutite jogurt sa 100 g šećera, dodajte smjesu s kivijem, ručno promiješajte.
Smjestu rasporedite preko kore od keksa, pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku tri sata.
Bademe ispecite u tavi bez masnoće, pospite preko torte, prelijte s dvije žlice meda i ukrasite kriškama kivija i limuna.
0 Primjedbe