PITA OD MAKA KOJA ME ODUŠEVILA..


Ljubitelji slastica s makom, evo odličnog recepta za vas! Fina pita od maka je ukusan i izdašan desert, "ispadne" ga tako puno da ćete morati pozvati u pomoć susjede i prijatelje!

Sastojci:
Prhko tijesto:

    30 dag oštrog brašna
    1/2 paketića praška za pecivo
    12,5 dag margarina
    7 dag šećera
    1 žutanjak
    3 žlice kiselog vrhnja

Premaz preko tijesta:

    200 g kiselog pekmeza po želji

Biskvitno tijesto:

    12,5 dag margarina
    20 dag šećera
    6 jaja
    sok od pola limuna
    0,5 dl ruma
    2 žlice ulja
    5 dag samljevenih oraha
    5 dag rastopljene čokolade
    2 žlice oštrog brašna
    20 dag samljevenog maka

Sirup za pečen kolač:

    15 dag šećera
    1 paketić vanilin šećera
    3 dl vode
    sok od pola limuna
    1/2 dl ruma

Glazura:

    2 žlice vode
    20 dag čokolade za kuhanje
    10 dag margarina


Priprema:
Prhko tijesto:
Od svih sastojaka za prhko tijesto umijesite sve sastojke i ostavite ga 1/2 sata u hladnjaku.
Pomoću valjka razvaljajte tijesto veličine lima, najbolji je veličine onaj koji dođe uz pećnicu.
Lim prije namažite i pobrašnite brašnom.
Prije pečenja tijesto namažite ga kiselim pekmezom po vlastitoj želji. Npr. domaćim pekmezom od drijenka, brusnice, višnje, kupine...

Uključite pećnicu da se zagrije!

Biskvit:
Biskvit pripremimo tako da dobro izradimo margarin i šećer, te postepeno dodajemo jedan po jedan žutanjak i sve ostale sastojke, a na kraju lagano umiješamo čvrsti snijeg od bijeljanjaka (6+1 onaj što je ostao od prhkog tijesta).
Smijesu preliti preko prhkog tijesta tijesta premazanig pekmezom.

Staviti peći u pećnicu na 180 °C oko 40 minuta, oviso o pećnici, struji...

Sirup:
U vodi prokuhamo sve sastojke i prelijemo preko vrućeg kolača.
Sirup polagano sipati kako bi kolač upio svu tekućinu.

Glazura:
Pravimo glazuru, tako da otopimo čokoladu i margarin, uz dodatak 2 žlice vode, te miješamo dok masa ne postane ujednačena i glatka.
Prelijemo glazuru preko kolača.

Objavi komentar

0 Primjedbe