ORAH KOCKE SU ME ODUŠEVILE,A TAKO SE LAKO PRAVE..


Sastojci

    Biskvit:
    7 bjelanjaka
    7 žlica šećera
    3 žlice brašna
    150gr mljevenih oraha
    50gr sitno sjeckanih oraha
    1/2 praška za pecivo
    1 kašika nesguika, ili kakaa
    malo mlijeka za preliti kore

    Fil:
    7 žumanjaka
    7 kašika šećera
    1 puding vanilija
    4 žlice brašna
    1/2l mlijeka
    100gr margarina
    100gr čokolade za kuhanje
    +50gr čokolade i 1dcl mlijeka

 Priprema:

  
    Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer, pa postepeno lagano dodati ostale sastojke.Peći na 180 stupnjeva oko 25 min. Ohlađeno prerezati na dva dijela. Ja sam sada pekla u kalupu za tortu, a inače pravim u manjoj četvrtastoj tepsiji 20×30cm.
    Žumanjke umutiti, dodati šećer, puding, brašno. Mlijeko zavreti i dodati smjesu, mješati kratko na vatri, skloniti i još malo mješati.(brzo se zgusne) U hladno dodati margarin.
    Kremu podjeliti na dva dijela. Jedan dio ostaje žut, a u drugi dodamo 50gr otopljene čokolade.(ili 2 kašike nesguika, ili čokolade u prahu)
    100gr čokolade otopiti i dodati oko 1dcl mlijeka (da dobijete fin krem).
    Ugrijati malo mlijeka sa nesguikom i premazati prvu koru, preko nje preliti pola čokolade ( ja sam je razmazala četkicom), preko nanijeti žuti fil, pa staviti 2 dio tijesta, premazati mlijekom, pa drugim djelom čokolade, pa crni fil sa čokoladom.
    Posuti narendanom čokoladom i sjeckanim orasima.
    Kolač je puno ukusniji kada odstoji dan, ali može se on brzo degustirat

Objavi komentar

0 Primjedbe