Kolac je jako jednostavan, protkan prefinim aromama meda, cimeta, klinčića, ruma...
Sastojci:
100 g čokolade sa većim postotkom kakaa,
5 jaja,
150 g omekšalog maslaca,
1 vrećica vanilin šećera,
200 g meda,
100 g brašna,
50 g škrobnog brašna (gustina),
50 g mljevenog keksa sa okusom vanilije ( npr. vanilin-roscici),
180 g jogurta (s većim udjelom masti),
2 kašike kakaa,
1 kašika cimeta,
1 kašika začina za medenjake,
1 puna kašika praska za pecivo,
2-3 kašike ruma,
200-300 g marmelade ili džema od šljiva
Glazura:
150 g maslaca,
100 g mlijecne čokolade,
50 g čokolade sa većim postotkom kakaa,
120 ml mlijeka,
50 g šećera
Priprema:
1. Odvojiti žumannjke i bjeljanke. Maslac i vanilin šećer umutiti pjenasto i dodavati jedan po jedan žumanjak, i dalje muteći. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Čokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteći.
2. Brašno, gustin, kakao i začine pomiješati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brašnaste sastojke dodati prethodnoj masi. Dodati rum.
3. Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u čvrst snijeg, te polako miješajuci pjenjačom dodati prethodnoj masi.
4. Tijesto uliti u pleh za pečenje 20x30 cm i peći u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 °C 20-ak minuta. (Za svaki slučaj, obavezno provjeriti čačkalicom!)
5. Kad je pečeno, tijesto ohladiti potpuno i prerezati oštrim nozem na pola. Prrvu koru premazati džemom ili marmeladom u koju ste dodali po želji kašiku ruma i kašičicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.
6. Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, šećer i mlijeko pa dodate čokoladu, te mijesati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolaču. Dobro ohladiti prije rezanja.
0 Primjedbe