KREMASTE KOCKE..LAKO SE PRAVE,JOŠ BRŽE NESTAJU S TANJIRA


Sastojci 8 osoba

    Biskvit
    200 g keksa Petit Beure
    1 kašika Ness kafe
    2 dl vrele vode

    Fil
    6 dl mleka
    50 g griza
    2 belanca
    100 g crne čokolade
    100 g bele čokolade
    1 kesica burbon vanilin šećera
    4 kašike šećera
    nekoliko kapi arome lešnika

    Karamel preliv
    80 g šećera
    5 kašika vode
    2 žumanca
    0,5 l mleka
    2 kašike gustina
 Priprema


    Biskvit:
    Kašiku Ness kafe rastvoriti u široj činiji u 2 dl vrele vode i ostaviti da se prohladi.
    Fil
    Od 6 dl mleka odvojiti 0, 5 dl, a u ostatak dodati šećer i vanilin šećer i staviti da proključa. Umutiti belanca, dodati griz i 0, 5 dl hladnog mleka.Sipati u tankom mlazu uz neprestano mešanje u ključalo mleko. Kuvati 10-ak minuta na tihoj vatri uz neprekidno mešanje. Kada se masa zgusnula, skinuti sa vatre i podeliti na dva dela.
    Otopiti čokolade (ja sam ih otopila u mikrotalasnoj). U jednu polovinu griza dodati otopljenu crnu čokoladu, a u drugu otopljenu belu čokoladu i aromu lešnika
    Kekse potapati u pripremljenu kafu i ređati u kalup/tepsiju. Dimenzije tepsije koju sam koristila su 26×20 cm. Preko keksa preliti crni fil od griza (dok je još topao). Preko crnog fila poređati kafom natopljene kekse, pa preliti belim filom od griza. Ostaviti da se ohladi.
  
    Karamel preliv:
    Na tihoj vatri istopiti šećer (dobije se smeđa, gusta sirupasta masa). Skinuti sa vatre i pažljivo dodati vodu. Voda će da prska prilikom dodavanja, a šećer će očvrsnuti poput smole. Vratiti na vatru i mešati oko 5 minuta da se šećer rastvori u vodi. Čak i ako ostanu nerastvoreni komadi šećera, nastaviti dalje. Umutiti žicom žumanca sa mlekom i dodati šećeru. Kuvati 5 – 10 minuta uz mešanje. Dobija se žuta retka masa, nešto gušća od mleka.
    Gustin izmešati sa malo hladnog mleka da se razbiju grudvice i dobije homogena tečnost. Uliti u tankom mlazu u žutu masu i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta uz neprestano mešanje.
    Malo prohladiti i preliti preko kolača.
    Ostaviti preko noći u frižideru.
    Po želji ukrasiti kako prahom prosejavajući ga kroz sito.
   
    Pozvati prijatelje i poslužiti uz šoljicu jake crne turske kafe.

Objavi komentar

0 Primjedbe