Lagana torta na hrskavoj podlozi od cornflakesa i badema, sa mekanom kremom od sira i obilno nadjevena višnjama... Odlična!

Sastojci:

Za podlogu:

    150 g bijele čokolade
    30 g maslaca
    100 g badema (sjeckani na listiće)
    75 g cornflakesa


Za kremu:

    5 listića bijele želatina
    2 žumanca
    100 - 150 g šećera u prahu
    200 g kremastog sira npr. Philadelphia
    150 g punomasnog jogurta
    ribana korica limuna
    2 bjelanca


Za nadjev i dekoraciju:

    1 tegla kompota od višanja (bez koščica)
    šećer po ukusu
    oko 3 kašike gustina (kukuruzni škroba)
    čokoladna dekor srca


Priprema:
Za podlogu otopiti čokoladu na pari, maslac omekšati. Bademe popeći u tavi bez masnoće, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, cornflakes usitniti po potrebi i izmiješati sa bademima.
Umiješati čokoladu i maslac. Sastaviti sve sastojke i dobro izmiješati.
Masu rasporediti na dno kalupa promjera 26 cm prekrivenog papirom za pečenje i poravnati.
Odložiti u hladnjak da se stegne.

Za pripremu kreme potopiti želatin. Žumanca kremasto umutiti sa šećerom u prahu, dodati sir, jogurt, limunovu koricu i sve dobro umutiti.
Želatin ocijediti, i otopiti ga na laganoj vatri. U želatin dodati 2 kašike kreme, dobro izmiješati i umešati u preostalu kremu.
Bjelanca ulupati u čvrst snijeg, i prije nego što krema počne da se želira, lagano umiješati u kremu.

Kremu nanijeti preko podloge i poravnati.

Zavreti višnje sa šećerom, u malo soka razmutiti gustin i time zgusnuti višnje. Prohladiti masu i nanijeti preko kreme.

Tortu hladiti minimalno 2 sata. Zatim ukloniti obruč kalupa, prebaciti tortu na pladanj i dekorirati.