Sastojci
Kora:
6 zumanaca
110 g secera
140 g brasna
10 g praska za pecivo (pola kesice)
1 vanilin secer
150 ml vode
120 ml ulja
3 g kakaoa (pola velike kasike)
Fil:
1 l mljeka
4 pudinga od cokolade
130 g secera
6 bjelanaca
100 g bjele cokolade
Kora:
Umutiti dobro zumanca sa secerom i vanilin secerom, sad dodati ulje, vodu pa brasno pomjesano sa kakáom i praskom za pecivo.Mutiti toliko da se masa fino izjednaci.Pripremiti okrugli kalup (26 cm) obloziti papirom za pecenje i sipati cjelu masu u kalup.Ukljuciti rernu da se zagrije na 200°C i peci koru 15-20minuta.
Dok se pece kora fil spremiti:
ml mljeka staviti s secerom na sporet.U 300 ml mljeka razmutiti 4 pudinga pa kad pocne da vri sipati mljeko i kuhati sve mjesajuci da se zgusne.Maci sa sporeta.Bjelanca ulupati u cvrst snjeg i odma sipati u vreo puding, mutiti mikserom da se fino sjedini.
Pecenu koru samo malo ohladiti, nekih 5 minuta, presjeci preko polovine.Donji dio ostaviti na dnu (kalup mora da je dublji, z torte) preko biskvita sipati cjelu puding masu, prekriti drugim biskvitom preko.
Isjeckati 100 g bjele okolade i posuti preko.
Ostaviti 2-3 sata na hladnom da se krema stegne.Najbolja je kad prenoci.
Posluživanje
Ideja da napravim cokoladno iznenadjenje potice Odavde
Jer djeci je omiljena, a posto vole cokoladno juce sam napravila ovako i svi su puno zadovoljni, a i ja, jer bojala sam se da mi nece uspjeti, ali evo ispala je super ukusna, svima omiljena poslastica :)
Preljepe izvedbe
0 Primjedbe