CARSKA PITA: Ime govori sve, ovo je carska večera, carskog izgleda i carskog okusa

 

Može se služiti kao dodatak za slavljeničku večeru ili kao obična večera koja je sve osim obična.

Sastojci:

    3 jaja,
    1 šolja jogurta,
    2/3 šolje ulja,
    4 kašike oštrog brašna,
    4 kašike kukuruznog brašna,
    4 kašike palente,
    so,
    100 grama bijelog sira,
    100 grama praške šunke,
    5-6 kiselih krastavaca,
    1 crvena svježa paprika

Priprema:
Umutiti 3 jaja sa 1 šoljom jogurta i 2/3 šolje ulja.

Dodati 4 kašike oštrog brašna, 4 kašike kukuruznog brašna, 4 kašike palente (neka su sve pomalo kupaste, što bi se reklo domaćinske), 1 prašak za pecivo i soli po ukusu.

100 grama sira izdrobiti pa i to dodati u smjesu.

Isjeckati šunku, 5-6 malih kiselih krastavaca i svježu papriku.

Smjesu lagano miješati i dodavati sitno sjeckanu šunku, krastavce i crvenu svježu papriku.

Izliti u namazan i pobrašnjen pleh i peći oko 30min na 220C.

Provjeriti čačkalicom, ako je suva i čista kad izlazi iz tijesta onda je pita gotova.

Izvaditi i ostaviti da se malo ohladi pa poslužiti.

Objavi komentar

0 Primjedbe