-
1 kg
Glatkog brašna Podravka
-
1
kocka svježeg kvasca (40 g)
-
1
mala žličica soli
-
500 ml
mlijeka
-
2
jaja
-
5
žumanjka
-
8
velikih žlica Šećera ( kristal)
-
4
velike žlice ruma ili vodke
-
8
velikih žlica ulja
-
2
Vanilin šećer Dolcela
-
korica ribane naranče
-
sok jedne naranče
-
1 l
ulja za prženje krafni
-
šećer u prahu za posipanje
-
marmelada, čokolada ili po želji za punjenje
-
Priprema
-
1.
Odvojiti pola količine mlijeka (250 ml), dodati mu šećer i vanilin šećer, te ugrijati.
U ugrijano mlijeko dodati svježi kvasac, i ostaviti na kvasac odreagira.
-
2.
Pomiješati sve ostale suhe sastojke u jednu posudu.
-
3.
U drugoj posudi izmiješati mokre sastojke, zajedno sa ribanom koricom naranče.
Ugrijati ostalih 250 ml mlijeka.
-
4.
U suhe sastojke dodati odrađen kvasac, ostatak mlijeka i ostale mokre sastojke, te zamijesti mikserom spiralnim nastavkom.
-
5.
Kada su se svi sastojci dobro povezali, tijesto pretresti na pobrašnjenu podlogu i još kratko premijesiti rukom.
Vratiti u posudu, pokriti krpom i ostaviti dizati.
-
6.
Nakon prvog dizanja, tijesto još jednom premijesiti na pobrašnjenoj podlozi, a zatim opet vratiti dizati.
-
7.
Nakon drugog dizanja, tijesto razvaljati na 1cm debljine, i izrezivati krafne.
Nakon što ih izrežete, pokrijte ih krpo i ostavite dizati dok ne udvostruče debljinu.
-
8.
Ugrijati ulje.
Krafne peći na jakoj vatri dok ne dobiju svijetlo smeđu boju,
zatim ih okrenutui, smanjiti vatru i poklopiti ih, te peći dok ne
postignu istu boju kao i donji dio, a imaju žuti prsten.
-
9.
Vaditi ih na papirnati ubrus kako bi se upio višak masnoće.
Ohlađene puniti po želji, posipati šećerom u prahu ili umakati u čOKOLADU
0 Primjedbe