- Za kolač:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 100 gr suvog grožđa
- 2 kašike prezli
- 200 gr mlevenih oraha
- korice narandže (skuvane, ohlađene)
- Za sirup:
- kora od 2 narandže (skuvana, iseckana)
- 200 gr šećera
- voda
- malo ruma
- 3 dl slatke pavlake (ulupane, za ukrašavanje)
- malo kockica narandžine kore
-
Priprema
-
1.
Za ovaj kolač prvo treba pripremiti korice narandže. Dobro oprati 2 narandže, oljuštiti ih i koru iseckati na kockice. Staviti da se kuva, kad provri kuvati još par minuta. Baciti ovu vodu, naliti čistu, i opet uraditi isto. Potrebno je 2 - 3 puta promeniti vodu. Poslednju vodu izmeriti, pa u šerpicu dodati toliko vode da u njoj bude 6 dl , dodati 200 gr šećera i skuvati. To će biti sirup za prelivanje kolača. Po želji, u sirup se, kad se malo prohladi, može dodati malo ruma i sveže isceđenog soka od jedne narandže.
-
2.
Sad pripremiti testo za kolač: belanca ulupati sa šećerom, dodati žumanca, prezle, orahe, skuvane kockice narandžine kore i suvo grožđe. Staviti da se peče u prethodno ugrejanu rernu na oko 200 stepeni, ali odmah smanjiti na 180 st. Kolač je gotov kada ivice testa počnu da se odvajaju od tepsije.
-
3.
Kolač malo prohladiti, pa ga preliti toplim sirupom, i ostaviti da se potpuno ohladi.
Ohlađen kolač premazati ulupanom slatkom pavlakom.
-
1.
0 Primjedbe