- 100g cokolade sa vecim postotkom kakaa
- 5 jaja
- 150g omeksalog maslaca
- 1 vrecica vanilin secera
- 200g tecnog meda
- 100g brasna
- 50g skrobnog brasna (gustina)
- 50g mljevenog keksa sa okusom vanilije ( npr. vanilin-roscici)
- 180g jogurta (3,5 % mm)
- 2 kasike kakaa
- 1 kasika cimeta
- 1 kasika zacina za medenjake
- 1 puna kasika praska za pecivo
- 2-3 kasike ruma
- 200-300g marmelade ili dzema od sljiva
- GLAZURA
- 150g maslaca
- 100g mlijecne cokolade
- 50g cokolade sa vecim postotkom kakaa
- 120ml mlijeka
- 50g secera
-
Priprema
-
1.
Jaja odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Cokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.
-
2.
Brasno, gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste sastojke dodati prethodnoj masi.Dodati rum.
-
3.
Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom dodati prethodnoj masi.
-
4.
Tijesto uliti u pleh za pecenje 20x30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)
-
5.
Kad je peceno, tijesto ohladiti potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.
-
6.
Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti prije rezanja.
-
1.
0 Primjedbe