KREM KOCKE..BOGATOG UKUSA,BRZO SE PRAVE,ODUŠEVILE SU ME


 Sastojci

    Podloga
    150 g keksa*
   Osnovna krema

    7 dl mleka
    3 dl tečne slatke pavlake
    150 g šećera
    1 kesica vanilin šećera
    3 kesice praška za puding sa aromom slatke pavlake**
    10 g mlevenog želatina
    100 g maslaca

    Za tamniji sloj
    300 g mlevenog keksa***
    100 g mlevenih pečenih lešnika
    2 dl tečne slatke pavlake ili 200 g džema od kajsija****

    Za beli sloj
    100 g bele čokolade
    200 g kisele pavlake

    Glazura
    100 g čokolade za kuvanje
    1 dl tečne slatke pavlake
    1 kašičica instant kafe
 Priprema

    Da, dosta različitih sastojaka za jedan kolač. Ali se zato bez pečenja dobije preko 2,5 kg kolača u obliku 24 guste, kremaste kocke, bogatog ukusa. Može se izraditi i kao torta.
     Osnovna krema
     Praškove za puding i želatin pomešati sa 3 dl hladnog mleka.
     Preostalih 4 dl mleka pomešati sa slatkom pavlakom, dodati šećer i vanilin šećer i zagrejati do ključanja.
     Smanjiti vatru i u tankom mlazu uliti razmućeni prašak za puding i uz neprestano mešanje kuvati dok se ne zgusne.Dodati maslac i nastaviti sa zagrevanjem dok se maslac ne poveže sa smesom.

    Za tamni sloj
    Odmeriti mleveni keks, lešnike i džem ili slatku pavlaku. Dodati 600 g osnovne kreme i izmešati mikserom.
    Za beli sloj
    U ostatak osnovnog krema dodati na kockice izlomljenu belu čokoadu i mešati dok se ne otopi. Pažljivo, bez miksera umešati mileram ili kiselu pavlaku.

    Slaganje:
    Keks namakati u mleko ili skuvanu kafu (nije navedeno u sastojcima) i složiti na tacnu u dva reda.
    Pažljivo naneti tamniji sloj i poravnati.
    Naneti beli sloj skoro do ivica i pažljivo poravnati , jer je mekan i preliva se preko ivica.
    Ostaviti preko noći u frižideru.

    Glazura
    Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
     Slatkoj pavlaci dodati instant kafu i zagrejati skoro do ključanja. Umešati u otopljenu čokoladu i preliti preko kolača.
    Ostaviti u frižideru pola sata da se stegne i seći kolač na kocke.
   

    Napomene:
    Koristila sam Plazma keks (jedno manje pakovanje)Umesto pudinga, može se koristiti 120 g skroba (gustina) uz dodatak esencije vanile ili još jednog vailin šećera.
    Koristila sam mleveni Plazma keksRadila sam sa slatkom pavlakom, po želji degustatora koji ne voli džemove u kolačima, mada je ukus intenzivniji i meni mnogo lepši sa džemom od kajsija.
    Umesto milerama može se koristiti kisela pavlaka sa 20 % mlečne masti.

Objavi komentar

0 Primjedbe