FANTASTIČNI KOLAČ SA BANANAMA I KARAMELOM

 

Sastojci

  • Fil:
  • 300 g. secera
  • 2 dl. slatke pavlake
  • 150 g. maslaca ili margarina
  • 200 g. slaga u prahu
  • 2,5 dl. mleka
  • 4 banane. 
  •  

    Priprema

    1. 1.
      Rernu zagrejte na 190°C.
      Pleh (oko 32X23cm,kao pola onog od rerne)oblozite sa papirom za pecenje,podmazite sa par kapi ulja, i slozite po dnu kolutove banane.
      Jaja penasto umutite sa secerom,dodajte cimet,ulje,brasno i p.za pecivo.Sve promesajte,sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min.(biskvit provjerite cackalicom da li je pecen).Ohladite.

    2. 2.
      Prvo zagrejte slatku pavlaku da bude topla.
      U srednju serpu sipajte secer i zagrejavajte na umerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje,malo sklonite na kraj sporeta i u karamelizovani secer sipajte polako zag.slatku pavlaku mesajuci sve vreme.
      Vratite na sporet i nastavite sa kuvanjem mesajuci dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.
      Sklonite sa sporeta i u topal fil dodajte margarin.i sve dobro promesajte.
      Ostavite da se karamel ohladi.
    3. 3.
      Slag u pahu umutite sa mlekom dok se ne zgusne,pa dodajte polovinu ohladjenog karamela i sve dobro promesajte mikserom.
      Pecenu koru odvojite od papira,pa vratite u pleh.Na koru nanesite kremu od karamela i slaga,na kremu poslazite tanke kolutove banana i premazite preostalim karamelom.
      Po zelji pomocu viljuske na par mijesta "isarajte"kolac da dobijete talase ili "sare" i pospite sa ribanom cokoladom.

    Posluživanje

    Kolac dobro ohladite najbolje preko noci,pa sutradan rezite na kocke.
    Samo da dodam jedan savijet,drugi put kada sam ga pravila povecala sam mlijeko i slag.
    Znaci 300 g.slaga u prahu i 3 dl.mlijeka i savrseno je ispao.Kako god napravite necete pogresiti.;))

Objavi komentar

0 Primjedbe