-
1.
Prosijano brašno i sol stavite u
posudu. U mlačnom mlijeku otopite med odn. šećer, pa unutra natrgajte
kvasac. Načinite rupu u brašnu te ulijte mlijeko s kvascem. Zamijesite i
pri tome polako dodavajte ulje. Tijesto dobro izradite. Ono će vam biti
masno i mjehurasto. Zatim ga ostavite da se diže 40 – 60 min. odn. do
udvostručenosti.
-
2.
Kada se digne, premijesite ga i
podijelite u 8 jednakih loptica. I njih ostavite nekoliko minuta da se
dižu (ja s njima ne čekam predugo, jer dugo i sporo motajući kiflice
puno vremena prođe od prve kiflice odn. kuglice pa do zadnje, a ni to
nije dobro za tijesto).
-
3.
Šunku i
sir narežite tako da dobijete 64 jednaka komadića. Znači broj 64 podijelite s brojem kriški salame odn.
sira te tako odredite na koliko ćete dijelova podijeliti jednu
krišku.
-
4.
Dasku nauljite. Uzmite prvu lopticu
tijesta, premijesite ju i tanko razvaljajte u krug. Krug izrežite na
osam jednakih trokuta.
-
5.
Ponovno nauljite dasku i razvaljajte
trokut toliko tanko da bude gotovo proziran. Na nj stavite komadić
šunke i sira te namotajte kiflicu od šireg dijela prema vrhu.
-
6.
Navedeno ponovite sa svakim
trokutićem odn. i sa ostalih sedam loptica tijesta. Kadgod tijestom
pokupite sve ulje, ponovno nauljite dasku. Važno je da daska stalno bude
dobro nauljena.
-
7.
Kiflice slažite na masni papir u
lim, premažite ih razmućenim jajetom ili samo žumanjkom (ja sam prvo
mazala samo žumanjkom pa mi ga je brzo ponestalo; osim toga brzo se
(pre)zapeče – prije nego su kiflice gotove, pa sam ipak prešla na cijelo
jaje) i na kraju posujte željenim sjemenkama.
-
8.
Pecite na 200 stupnjeva 20 min. ili
na 220 15-ak odn. dok kiflice lijepo ne pozlate odozgora.
0 Primjedbe