Mali će vas ‘nutties’ osvojiti svojim okusom i neodoljivošću!... bez jaja, bez dodatnog šećera, a savršeno fini!
SASTOJCI
Sastojci za keksiće (za ukupno 35-40 ludića):
125g sitno izmljevenih oraha
200g integralnog brašna
2 žlice škrobnog brašna / gustina
4-5 usitnjenih klinčića
1/2 žličice cimeta
1 vrećica vanilin šećera
3 žlice ruma za kolače
125g stolnog margarina (za kolače)
2 pune-puncate žlice meda
FIL
150g tamne čokolade
1 dcl vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
2 žlice ruma
2 žlice krupnije mljevenih oraha
Završnica:
50g tamne čokolade
2 žlice vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
ostatak krupnije mljevenih oraha
PRIPREMA
Sveukupno 250g oraha sameljite na mašinicu, a zatim prosijte da dobijete
125g fino mljevenih oraha, a krupniji ostatak ostavite za fil i
završnicu.
Keksi (za 35-40 ludića):
1.
Za tijesto prvo pomiješajte suhe sastojke: 125g sitno mljevenih oraha,
prosijano integralno brašno, škrobno brašno/gustin, usitnjene klinčiće,
cimet, vanilin šećer pa dodajte med, rum i na listiće narezan maslac, te
zamijesite fino tijesto… Trebalo bi ispasti malo mekše, ali ne
ljepljivo. Ako se dogodi da je ljepljivo ili jako meko, dodajte još
brašna. Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljate tijesto na debljinu cca
4mm (ja sam valjala polovicu po polovicu tijesta) i čašicom za rakiju
ili kružnim kalupićem promjera 2, 5 -3 cm režite oblike, te ih slažite u
pleh obložen pek-papirom. Pećnicu uključite da se zagrijava na 180 °C ,
ali nemojte stavljati prvi pleh dok niste sve tijesto potrošili (neka
se keksići malo suše). Kad ste ih izrezali (trebali bi dobiti količinu
za 1, 5 do 2 pleha), stavite prvi pleh peći cca 7min – čim počne lagano
rumeniti s donje strane, izvadite van i pustite da se keksići hlade.
Ponovite postupak dok sve ne ispečete.
Fil:
Čokoladu rastopite s vrhnjem i rumom, te na kraju umiješajte 2 žlice oraha i ostavite da se rashladi i stegne u kremu.
Završnica:
1.
g čokolade rastopite s 2 žlice vrhnja u manjoj posudici, te stavite u
veću s vrelom vodom da se ne stvrdnjava. Uzmite jedan keksić, stavite na
njega žličicu fila (ili radite sa špricom), poklopite s drugim
keksićem, pritisnite i odstranite višak fila (debljina fila bi trebala
odgovarati debljini keksića). Zatim kistom lagano uokolo fila keksiće
natapkajte topljenom čokoladom i uvaljajte u krupnije mljevene orahe. Po
želji ih po gornjem dijelu prošarajte čokoladom i stavite kratko u
frižider da se rashlade i fil stegne.
2.
A onda ih se klonite, jer kad počnete, nema kraja ;))))) !!!!
Napomena:
Preporučam čuvanje u frižideru jer je kod mene doma zbog grijanja dosta
toplo pa krema omekša, ali neće omekšati tako da curi, ne morate se
brinuti. Krasit će vaš stol kao najljepše praline!! Prezadovoljna sam
rezultatom, a inspiracija je bila hrpetina oraha koje sam se morala
riješiti (ali uspjela se riješiti samo jedne trećine:DD).
Bitno je da za keks orasi budu prosijani, odnosno da se odvoji sitno
mljeveni orah, a u fil i za završnicu onaj krupnije mljeveni da hrska i
da ljepše izgleda, iako će oni super izgledati uvaljani i u sitno
mljeveni orah!!
1.
Pošto mi je uzmanjkalo integralnog brašna pri kraju, dodala sam malo
pirovog. Vi možete koristiti za keksiće i bijelo brašno, po izboru, ali
preporučam da radite s integralnim jer ono daje prekrasnu hrskavost
keksićima .
Uživajte!! Malo sam zapackala ruke danas, uhvatilo me strpljenje-što baš i nije često :DD ;))
1.
Gric-gric!
p.s. Zaboravih napomenuti da mi je ostalo par keksića viška koje sam samo nakapala čokoladom i s guštom smo ih izgrickali! :))
1.
2.verzija ludića s naslovne slike:
-lješnjaci umjesto oraha
-brandy umjesto ruma——————————> meni je osobno draza verzija s orasima i rumom
0 Primjedbe