Sastojci:
Tijesto:
300 g glatkog brašna
200 g maslaca
80 g kristal šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 žlica (25 g) kiselog vrhnja 20 % mm
Nadjev:
250 g mljevenih oraha (badema, lješnjaka, maka…)
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 žlica (25 g) marmelade od marelice
120 ml vrelog mlijeka
1 žlica ruma
1/2 naribana limunova korica
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Sve sastojke za tijesto, osim kiselog vrhnja, izmrviti prstima. Na kraju dodati kiselo vrhnje i umijesiti tijesto. Umjesto kiselog vrhnja, može se staviti malo mlijeka samo da poveže tijesto.
Tijesto podijeliti na dva dijela. Svaki oblikovati u kvadratnu ploču, umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na najmanje 30 minuta.
Ohlađeno tijesto pobrašniti sa svih strana, pa između dva pek papira razvaljati u pravokutnik 22×34 cm.
Dobiveno pravokutno tijesto prerezati na dva dijela po stranici 22 cm. Dobiju sa dva pravokutnika 11×34 cm.
Duž dužih strana tijesta, 1 cm od kraja, staviti po 1/4 nadjeva u obliku dugog tankog valjka. Nadjev stanjiti među dlanovima, a ako se lijepi, dlanove malo nauljiti.
0 Primjedbe