Ovaj kolač ima sve meni najdraže sastojke - krem sir, jabuke, karamel, crumble, mmmmm... Otkad sam našla ovaj recept često ga pravimo i to duplu smjesu. Veoma ukusan.
Sastojci:
Kora:
150 g brašna
45 g smedeg šećera
115 g putera
Cheesecake:
220 g krem sira (npr. Philadelphia)
1 jaje
100 g šećera
Jabuke:
2 srednje jabuke
2 kašike šećera
1 kašika cimeta
1/4 kašičice muškatnog oraščića
Crumble: 85 g smeđeg šećera
70 g brašna
45 g zobenih pahuljica
170 g putera
Ostalo:
50 ml karamela
Zagrijati rernu na 180 °C i obložiti četvrtastu tepsiju 20X20 cm papirom za pečenje.
Kora:
U jednu zdjelu staviti brašno i smedi šećer dodati puter (sobna temperatura) izrezan na kockice i viljuskom mjesati da dobijete ujednacenu smjesu sa komadicima putera velicine graska.
Istresti u tepsiju i rukom pritisnuti da izravnate.
Peci u rerni oko 15 minuta dok ne porumeni.
Cheesecake:
U meduvremenu,u drugu zdjelu kremasto umutiti kremasti sir i šećer, dodati jaje i vanilju i mutiti da dobijete ujednacenu smjesu.
Jabuke:
Oguliti jabuke i izrezati na kockice.Dodati šećer,cimet i muskatne orahcice.Promjesati i ostaviti po strani.
Crumble:
U zdjelu staviti brašno,smedi šećer, zobenih pahuljica i puter izrezan na kockice.Uzeti viljusku pa napraviti smjesu istu kao i za koru da ima komadice putera kao grasak. Ako bude potrebno tj.ako vam je smjesa malo rjeda mozete dodati jos pahuljica i brašna.
Kad je kora gotova izvaditi iz rerne pa prvo staviti smjesu za cheesecake. Izravnati.
Zatim ravnomjerno posuti jabuke.
Na kraju dodati crumble.Isto tako ravnomjerno rasporediti po kolacu. Staviti da se pece u rerni 40-50 minuta dok vam kolac ne bude gotov. Meni je trebalo 45 minuta.
Ohladiti i kad servirate posuti toplim karamel sosom koji možete napraviti prema ovom receptu.
0 Primjedbe