OVAJ HLJEB ME ODUŠEVIO SVOJIM UKUSOM I MEKOĆOM

 

Sastojci

  • 1 casa = 250 ml.
  • 4 1/2 case brasna
  • 1/2 case ulja suncokretovog
  • 1/2 case mleka
  • 1 kasika Kvasac instant Dolcela
  • 3 kasike sećera ( kristal)
  • 1 kasicica soli
  • 1 1/2 casa tople vode
  • 1 jaje
  • susam za posipanje 
  •  

    Priprema

  • 1.
    U manju posudicu stavi kvasac, 1 kasiku secera, 1 kasiku brasna i mleko, promesaj i ostavi da zapeni, oko 10 minuta.
    Posle 10 minuta dodaj ulje i soli, pomesaj pa sve to dodaj u vecu posudu sa brasnom.
    Polako sipaj od vode i rukom mesajuci zamesi testo.  ( ja sam koristila mikser) Od kako si dobio testo mesi oko 10 minuta. Testo treba biti meko ali ne leplivo.
    Pokrij posudu sa prozirnom folijom i kuhinjskom krpom i ostavi da testo nartaste, oko 1 sat.
  • 2.

    Nadoslo testo podeli na 4 dela. ( ja sam podelila na 6 ) Svaki deo dobro izmesi i oblikuj loptu. Pokrij ih sa prozirnom folijom i krpom i ostavi da stoje oko 20 minuta.
    Posle 20 minuta uzimaj jednu po jednu loptu i oblikuj hleb.
    Prstima rasiri loptu u obliku kruga, od oko 16cm ako podelis testo na 6. Pritiskaj sredinu, da sredina ostane tanka a okolo da se dobije kao venac. ( ovo je oblik #1)
    Mozes sve hlebcice da napravis u ovim obliku ili sledi sledeci postupak.
    Prstima rasiri loptu u obliku kruga i istapkaj manji, unutrasnji krug, kao na slici. Uzmi casu, umoci rub case u ulje i stiskaj rub u taj deo sto je ostao kao prsten. Nemoj da preseces testo nego samo da ostane otisak . U sredini pritisni dno case..
    Naan hlebcice stavljaj na pleh oblozen pak papirom.
    Umuti jedno zumance sa malo mleka i premazi naan hlebcice. Posipi susamom a po zelji mozes i sa crnim susamom,.
    3.
    Pusti da se rerna zagreva na 170 C.
    Peci naan hlebcice u prethodno ugrejanu rernu oko 25-30 minuta ili dok lepo porumenu.

Objavi komentar

0 Primjedbe