Josip Broz Tito obožavao je borčš, a sklonost ovom jelu stekao je tokom veze sa ruskinjom Pelagijom Belousove. Boršč je tradicionalno rusko i ukrajinsko jelo, vrlo uskusno i zdravo, kojem je karakteristika da se pravi sa svježom cveklom.
Potrebno vam je:
- tri veće glavice crvenog luka koje ćete narezati
- Četiri kašike ulja ili biljne masnoće,
- ¼ kg teletine
-1/4 kg junetine
- Temeljac od ½ kg pilećih krilaca i jednog bataka iskuhanih u 3 litra vode
- tri veća krompira
- tri veće mrkve narezane na deblje ploške,
- 300 grama sitno erendanog kupusa
- 200 grama prethodno obarenog bijelog graha
- 700 grama cvekle koje ste nasjekli na tanke rezance
- 1/4 kg korijena sitno erendanog celera,
- tri veća krompira,
- dva veća kisela krastavca,
- jednu srednju kašiku senfa,
- peršin, lovor, biber, 4-5 većih česni bijelog luka
Postupak:-
napravite pileći temljac od ½ kg pilećih krilaca i jednog bataka iskuhanih u 3 litra vode,
- meso od krilaca iz bataka odvojite i stavite na stranu,
- na ulju propržite luk pa dodajte nasječeni kupus, mrkvu, celer i junetinu izrezanu na veće kockice i pržite deset minuta podlijevajući pomalo pilećim temeljce, te dinstajte
- nakon desetak minuta dodajte teletinu, i još malo temljca te pirjajte još desetak minuta,
- dodajte sve ostale sastojke te isitnjenu piletinu koju ste odvojili od krilaca i bataka u 3 litra pripremljenog temeljca,
- stavite u lonac i na tihoj vatri kuhajte 70 minuta. Desetak minuta pred kraj, pojačajte malo temperaturu kuhana.
Prilikom serviranja, jelu se u tanjuru dodaju dvije veće kašike pavlake pomiješane sa sitno narezanim kiselim krastavcima.
0 Primjedbe